Ezberci eğitim sistemine karşı reform olarak ortaya çıkan P4C Düşünme Eğitimi Programı neden önemlidir?
Gençlerle Felsefe Atölyesi 14/18 Yaş
4/5 yaşında merak edip sorular soran çocukların sorgulama yetisi, merakı, 9 yaşına geldiğinde eğitim sisteminin sorgulama ve sorular olmadan cevaplar ve hazır bilgiler üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle körelir. Ardından gelen sınava hazırlık süreçleriyle düşünme, sorgulama, araştırma, akıl yürütme vb. beceriler uyku moduna alınır. Liseyi bitirip üniversiteye başlayan gençleri bambaşka bir dünya karşılar.
Bu dönemde gençlerden düşünmesini, araştırmasını, karşıt fikirlere saygılı olmasını, bilişsel esnemesini, eleştirel ve yaratıcı düşünmesini bekleyen bir dünya vardır. P4C Türkiye gençlerle felsefe atölye programı, uzun yıllar gençlerle birlikte çalışmış felsefeci ve P4C Türkiye eğitim uzmanı Nihan Peker Antepe ve Serap Suvaroğlu kolaylaştırıcılığında Türkiye’de ilk kez 2018 yılında başlamıştır. Gençlerin dilinden anlayan, ilgi alanlarını bilen, onların düşünsel, duygusal, davranışsal ihtiyaçlarını karşılayan profesyonel kolaylaştırıcılar bu atölyelerden çok başarılı sonuçlar almışlardır. Her gencin bir deneme dersine katılıp, özgürce seçerek dahil olduğu bu atölyeler gençler tarafından büyük bir ilgiyle bir yıl boyunca düzenli olarak takip edilmiştir.
Kolaylaştırıcı hocalarımızın hedefi atölyelerde düşünme becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra, gençlerin siyaset, sanat, tarih, yapay zeka, ekonomi, ekoloji, değerler, bilim üzerine birlikte düşünerek sosyo-kültürel becerilerinin de geliştirilmesidir. 14/18 yaş gençlerle felsefe atölyesi, gençleri üniversite hayatı ve iş dünyasına hazırlamayı hedeflemektedir. Çünkü eğitim sistemimiz içerisinde gençlerin bu alanlara hazır olarak yetiştirilmesinde büyük boşluklar vardır. Üniversiteden mezun olup işe girmek isteyen bir gençten hangi yetkinlerin beklendiği her yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanmaktadır.
Gençleri geleceğin yetkinliklerine uyumlamak için bugünden hazırlamak.
Dünya Ekonomik Forumu, 2025 yılı itibariyle şu yetkinliklerin öne çıkacağını açıkladı;
- Analitik Düşünme -Yenilikçilik
- Aktif Öğrenme
- Karmaşık Problem Çözme
- Eleştirel & Analitik Düşünme
- Yaratıcılık, Özgünlük ve Girişimcilik
- Liderlik ve Sosyal Etki
- Teknolojiyi Kullanma, İzleme ve Kontrol Edebilme
- Teknoloji Tasarımı ve Programlama
- Dayanıklılık, Esneklik ve Stres Toleransı
- Muhakeme, Problem Çözme ve Fikir Yürütme
Buradaki iş yetkinliklerinin P4C Düşünme Eğitimi Programı ‘nın kazanımlarıyla birebir örtüştüğünü görmek atölye katılımının değerini ortaya koyar. P4C deki 4C, Türkçe karşılığı olan, eleştirel, yaratıcı, özenli ve iş birlikçi düşünme becerilerinin geliştirilmesine karşılık gelir.
P4C Türkiye 14/18 yaş gençlerle felsefe atölyeleri dünyada ve Türkiye’de eşi olmayan bir ayrıcalığı ve kazanımı gençlere sunar. Uluslararası eğitim denetim kurumu Pearson Assured’ e akredite olan P4C Türkiye gençlerin, Pearson Assured onaylı sertifika almaya hak kazanarak portfolyosuna büyük bir değer kazandırır.
Gençlerle felsefe atölyeleri ekim ayının başında başlar, cumartesi günleri 20.00 – 21.15 katılmak isteyen gençler eylül ayının son haftası deneme dersine girerek katılım kararlarını oluştururlar.
Sorunuz mu var?
-
Aşağıdaki form aracılığı ile Gençlerle Felsefe Atölyesi hakkındaki tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
-
Ekibimiz, form üzerinde belirtmiş olduğunuz iletişim bilgileriniz üzerinden size ulaşırlar.
-
Eğitim programı hakkında danışmak istediğiniz tüm sorularınız cevaplandırılır.