Yazar: Mandy Stanley
Çevirmen: Melike Hendek
Yayın Evi: Pearson
Sayfa Sayısı: 32
Baskı Yılı: 2016
Dil: Türkçe
Sevgili Eğitimciler, Ebeveynler
Bundan sonra sitemizde her ay bir kitap paylaşımında bulunacağız.Bu kitabı öğrencilerinizle, çocuklarınızla P4C yöntemiyle nasıl okuyup, soruşturabilirsiniz bu konuda sizlere rehberlik edeceğiz.
İlk kitabımız, Roko Püfleyen Küçük Dinozor
Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki her kitap Çocuklarla felsefe yapmak için uygun olmayabilir. Bunu ayırt edebilmenin en önemli yolu, kitabın içinde bir çatışma barındırmasıdır. İkinci olarak çocuklarla üzerinde düşünüp, soruşturabileceğimiz temel kavram ve değerler olması gerekir.
Kitabımızdaki en temel kavramlar arasında, arkadaşlık, paylaşmak, yardımseverlik ve fedakarlık yer alır. Yan kavram olarak da vazgeçebilmek ve bağlılıktan kurtulmayı da sayabiliriz.
Roko, battaniyesi Mumi ile çok yakın arkadaştır. Mumi kitapta, çocukların uyku arkadaşı ya da yanlarından ayırmadıkları, kopamadıkları oyuncaklarını sembolize ediyor. Bir gün balonu bozulan minik tüylü bir Mamut’la karşılır Roko. Mamut çok üzgündür ve Roko onu neşelendirmek için elinden geleni yapar. Çok iyi vakit geçirirler ve yakınlaşırlar.
Sizce Roko ve Mamut arkadaş mıdır? Neden?
Çocukların bazıları arkadaş olduklarını söyleyebilir. Burada Neden? sorusunu sorarak onların düşüncelerini temellendirmelerini istiyoruz. Arkadaş olmadıklarını savunan çocuklarda olabilir yine onlara da Neden? diye sorarak temellendirme yapmalarını istiyoruz. Bu noktada farklı fikirleri aldıktan sonra arkadaş nedir? Kime arkadaş denir? Sorusunu sorabiliriz.
Mamut’un eve gitme vakti gelir. Balonundaki deliği tamir etmesi gerekir. Deliğin büyüklüğü ile aynı ölçüde tek bir şey vardır o da Roko’nun en sevdiği arkadaşı Mumi. Sizce Roko Mumi’den vazgeçip Mamut’a yardım etmeli midir; etmemeli midir? Neden? Bu noktada verilen cevaplar ile paylaşmak, yardımlaşmak, fedakarlık kavramları üzerine düşünüp, sorgulamamıza devam edebiliriz.
Uygulama sırasında dikkat etmemiz gereken en önemli nokta hiç bir fikri yargılamamak ya da övmemek.
Sevgiler,
Düşüncede kalın
Nihan Peker Antepe