Yazar: Rocio Bonilla
Çevirmen: Sima Özkan
Yayın Evi: abm Yayınevi
Sayfa Sayısı: 44
Baskı Yılı: 2019
Dil: Türkçe
Bir gün çocuklarla felsefe için bir kitap yazacak olursam uzaylı arkadaşım tadında bir kitap yazmak isterim. Çocuk kitaplarını didik ettiğim şu son yıllarda bu kitap karşılaştığım en iyilerden. Bir kere çocuklarla felsefenin kalbi hatta felsefenin kalbi “Neden?” sorusu kitabın merkezinde.
Kitapla ilgili yorumlarda “ayrımcılığa, farklılığa dikkat çekilmesi için yazılmış “diyor. Ben buna katılmıyorum. Felsefecinin gözlüğü, görünenin arkasındakini görür. Uzaylı arkadaşı çocuğa neden diye sorarak, yaptığı davranışın gerisindeki düşüncesini irdeletmek istiyor.
“Böyle davranmana neden olan düşünce ne? “ “ Böyle davranmana neden olan düşünce sana mı ait?” “ Böyle davrandığında iyi, kötü, doğru, yanlış ne yapmış oluyorsun?” “Neden böyle davranan birisin?” İnsanı düşünmeye sevk eden sorular neden soruları. Düşünceni, davranışını, duygunu temellendirmeye yönlendiriyor. Farkında olmanı sağlıyor. Neyin farkında olmanı sağlıyor? Kendinin!!!
Düşünen, kritik eden popüler söylemle “felsefe yapan” birine bazen uzaydan gelmiş muamelesi yapılıyor. Yazarın çocuğun karşısına neden diye soran farklı bir çocuk koymak yerine bir uzaylı koyması belki de bu yüzden. Kitabın dikkat çektiği önemli bir noktada, başkalarına ait düşünce ve davranışları hiç sorgulamadan kendimize adapte ediyor oluşumuz.
“Çünkü kızlar bizimle oynayamaz.” Bu tehlikeli düşünce kaç oğlan çocuğunun zihnine başkasından duyup yerleşiyor. “ Neden kızlar bizimle oynayamaz?” diye düşünmeden olduğu gibi alıp benimsemek. İşte sorgulanmamış yaşamların oluşma şekli. Onun düşüncesi, bunun düşüncesi derken sağdan soldan duyulanlarla oluşan kimlikler. Kendini bilmezler. Sokrates’in “kendini bil.” düşüncesine kadar gider bu hikaye. Kendini bil ki neden bunu düşünüyorsun? neden böyle davranıyorsun? bunların cevabı sende olsun. Sevdim ben bu uzaylı arkadaşı 😃.
Sevgiler,
Düşüncede kalın
Nihan Peker Antepe